Studiebesök Litorina elever

VHFK hade nöjet att få guida vår intressanta Karlskronahistoria för alla elever på allmän/intensiv svenska kurserna från Litorina Folkhögskola, ett studiebesök som var mycket trevligt, många elever hade aldrig varit på ett marint område innan och nu fick de kliva in i ett marint världsarv, och vara med och slå rep i repslagarbanan!

Elever och lärare hade ett härligt samarbete som man behöver få att få ett rep gjort enligt gällande repslagerihantverk, så önskar vi dem i deras skolarbete också, framgångar nås med samarbete!

Tack till VHFK:s guide Gösta Ekwall som tog sig elever och lärare!

Posted in Nyheter | Comments Off on Studiebesök Litorina elever

Landshövdingsrep

F.d. Landshövdingsparet i Blekinge Ulf och Lena Lönnqvist besökte  repslagarbanan och passade på att fördjupa sig i repslagarbanans intressanta historia, självklart slog paret ett rep tillsammans med VHFK, paret berättade att de mer än gärna besöker Blekinge som av naturliga skäl ligger dem varmt om hjärtat.

Posted in Nyheter | Comments Off on Landshövdingsrep

Besök av Frivilliga tyska ungdomsbrandkåren

Dagens härliga trevliga besök på Repslagarbanan!

110 st trevliga ungdomar från Frivilliga tyska ungdomsbrandkåren, här slog de rep på repslagarbanan och upplevde det marina världsarvet!

Posted in Nyheter | Comments Off on Besök av Frivilliga tyska ungdomsbrandkåren

Skärgårdsveckan lockar full båt till Repslagarbanan!

Skärgårdsveckan i Karlskrona lockar full båt med M/F Spättan till Lindholmen och repslagarbanan varje dag, dagens gäster 104 st , härligt att många väljer att uppleva tjärdoft och repslageri!

Välkommen du också!

Posted in Nyheter | Comments Off on Skärgårdsveckan lockar full båt till Repslagarbanan!

Vill du besöka repslagarbanan i sommar?

Välkommen hit du också till Lindholmen och upplev det marina världsarvet!

Nu har vi på repslagarbanan hitintills guidat över 100 besökare som har upplevt det marina världsarvet här på Lindholmen, här har vi slagit rep tillsammans och känt historiens vingslag i den tjärdoftande lååånga repslagarbanan, vi har berättat historien om det dåvarande projektet på Lindholmen som gick under ryktet att vara ”världens åttonde underverk”, – Polhemsdockan!

Hör även  historien om Wasaskjul som utgjorde en dåvarande teknisk innovation då fartyg kunde byggas på ”löpande band principen!

Och det här är bara början, vi har mer än halva sommar säsongen kvar, så välkommen hit!

Så här tar du dig hit dagligen!

Dagliga turer med rundtursbåten Spättan, utgår från fisktorget kl.11:45  och  kl 14:30 biljetter köps på Karlskrona turistbyrå, Tel 0455- 30 34 90

http://www.affarsverken.se/Privat/Skargardstrafik/Turlistor-och-priser/Trosso-runt/

Posted in Nyheter | Comments Off on Vill du besöka repslagarbanan i sommar?

VHFK slog ett bröllopsrep!

 

 

 

 

Lördagen den 27 juni hade vi glädjen att få  besök av bröllopsgäster till vår unika världsarvsbyggnad Repslagarbanan, ett tjogtal bröllopsgäster från Europa samt bröllopsparet, Uwe och Michael valde att slå ett gemensamt rep för att symboliskt” binda” ihop deras kärlek för evigt!

VHFK önskar dem all lycka till i sitt äktenskap!

Posted in Nyheter | Comments Off on VHFK slog ett bröllopsrep!

Chapmans Speljakt till Lindholmen

Samtidigt som Chapman under 1700-talet producerade ett stort antal linjeskepp och fregatter byggdes också en s.k. ”speljakt”, från tyskans ”spielen” (leka) d.v.s. en nöjesbåt. Speljakten är 8 meter lång och 3,5 meter bred.

En replik av Speljakten har gjorts skrovfärdig vid marinmuseum och har nu färdigställts av Varvshistoriska föreningen i Karlskrona VHFK, ute på Lindholmen.

Skeppsbyggaren Fredric Henrik Af Chapman var en svensk skeppsbyggare som gjorde skeppsbyggnadskonsten till en vetenskap. Han blev viceamiral 1791 och var chef för Karlskrona varvet åren 1782–1793.

Fredric Henrik af Chapmans s.k. ”lustjakt” är nu på väg att få en stadigvarande plats inne i Wasaskjul. Tanken är att denna replik av fartyget skall fungera som ytterligare ett attraktivt besöksmål att få bekanta sig med under turistbesöken på Västra Lindholmen.

På bilden ses grabbarna som gjorde flytten möjlig!

Posted in Nyheter | Comments Off on Chapmans Speljakt till Lindholmen

Guideturens dag 6/6

Guideturens dag som arrangerades under nationaldagen över hela Karlskrona bjöd på ömsom regn och ömsom vind och värme…

Vädret till trots kom det en härlig entusiastisk skara besökare till VHFK:s visning på gamla varvet och repslagarbanan som tog tillfället i akt och besöka oss, och vandra det marina världsarvet!

Självklart slog vi ett rep tillsammans i repslagarbanan och mannen som kom från Öckerö kände sig som hemma i tjärdoftens Mecka…

Härligt, nu har vi förhoppningsvis fler besökare som berättar om världsarvet i Karlskrona…

Posted in Nyheter | Comments Off on Guideturens dag 6/6

Guideturens dag lördagen den 6 juni!

Guideturens dag lördagen den 6 juni!

Välkommen att besöka Gamla varvet med Repslagarbanan m.m. lördagen den 6 juni kommer

 VHFK (Varvshistoriska föreningen i Karlskrona) att anordna en specialvisning för intresserade besökande, vi kommer att kika in bl.a. det s.k. ”silverhuset”, och även få gå in pumphuset som har drivit tömningen av Polhems dockan i över trehundraår, få höra om den intressanta tekniska utveckling som denna lilla anspråkslösa byggnad har att bjuda på!

Vi avslutar naturligtvis med att besöka repslagarbanan och få känna tjärdoften i denna unika byggnad, vi avslutar med att slå ett rep tillsammans!

Varmt Välkomna!

Samling vi högvakten – start kl. 12:00- ca 14:30 

OBS! Föranmälan måste göras hos Karlskrona Turistbyrå!

Posted in Nyheter | Comments Off on Guideturens dag lördagen den 6 juni!

Repslagarna på Kalmar båtmässa


För tredje året i rad var VHFK – (varvshistoriska föreningen i Karlskrona)inbjuden att deltaga i Kalmar båtmässa.

 

 

 

Under helgen 29 -31 maj går detta evenemang av stapeln, brukar locka alla nyvakna båtentusiaster och kalmariter, liten som stor, att vandra längs kajen och njuta av alla trevliga båtar och utbud!   Vädrets makter var väl inte riktigt med oss detta år men vi slog rep för de entusiastiska besökare som trotsade både regn och blåst!

Posted in Nyheter | Comments Off on Repslagarna på Kalmar båtmässa